söndag 23 november 2008

Hej fina söndag!

Hej fina söndag!
Det är så härligt när vädret är fint på söndagar. En annars (för mig) ganska dålig dag då ännu en nya arbetsvecka tornar upp sig. I går var jag på tjejkväll i götet. Två utav mina vänner är gravida och för första gången så kände jag mig riktigt avslappnad och jag orkade t.o.m. ställa lite frågor till dem om sparkar, kön och annat. Åh, jag vill också ha en tjock mage med allt vad det innebär. Jag lovar att jag inte ska klaga en enda dag av graviditeteten om jag får det.....hehe...

E frågade om IVF och de två sätten de använder på Sahlgrenska. Vi kommer att få göra det första alternativet "rutin-IVF", då spermier och ägg sköter det mesta själva.

In vitro fertilisering (IVF)På IVF-laboratoriet befruktas ägg som efter hormonbehandling sugits ut ur kvinnans äggstockar med ultraljudsteknik. Samtidigt görs en spermiepreparation där de ”bästa” spermierna selekteras. Äggen befruktas med partnerns spermier (alternativt donatorspermier) och ”odlas” sedan i speciella inkubatorer med väldefinierade förhållanden (pH, temperatur, fuktighet). Befruktningen kan ske genom s.k. ”rutin-IVF”, vilket innebär att ägg och spermier blandas i en odlingsskål. Om det finns få spermier eller om spermierna har tagits direkt från testikeln kan befruktningen utföras med hjälp av mikroinjicering, då en enda spermie injiceras i varje ägg. Varje dag bedöms embryonernas kvalitet efter speciella kriterier (huvudsakligen antalet celler).
Efter 2-5 dygn i inkubatorn läggs det finaste embryot (i enstaka fall återförs två embryon) tillbaka i kvinnans livmoder. De embryoner som är av god kvalitet men inte återförs i en IVF-behandling kan frysas och användas i en senare menstruationscykel.

http://www.sahlgrenska.se/

Söndagskramar

3 kommentarer:

Jessica sa...

Åh, vad jag också vill ha tjock mage! Det kan skära så fruktansvärt inuti av avundsjuka (men inte missunsamhet tack och lov) när mina vänner har stora magar.

Nu är ni på gång, så himla bra! För vår del är det ICSI som gäller som metod för befruktning, då mannens spermier är för få. Det är egentligen helt fantastisk att det går, att vetenskapen har kommit så här långt. Tur för oss :-).

e... sa...

TACK för ditt svar! Fortfarande är det lite av en djungel för mig... Vi har en förmåga att läsa alldeles för mycket själva i böcker och så och på ett sätt gör det allt ännu mer komplicerat. Vad jag tex undrar är varför man inte gör en hormonstimulering + insemination... Min killes spermier är goda simmare. I IVF böcker står det att hormonstimulering + insemination "bör vara det första alternativt vid oförklarad barnlöhet" eftersom det ökar chanserna att bli gravid med ca 10 ggr. Men ändå hör man aldrig om par som gör på det sätet vet ni (Pez och Jessica) varför? Jag håller så med er med den smärta man kan käna inom sig när "alla" är gravida utom en själv. När en av mina vänner berättade det för mig härom dagen höll jag bokstavligen på att svimma och fick lägga mig ner med fötterna upp... Otroligt hur själen och kroppen hör i hop. Oj, det här blev långt. Sorry! Men man skulle ju kunna skriva en uppsats i ämet så fullspeckad är man av tankar i huvudet... Kram på er tjejer!
Ps. När ska du genomgå ICSI Jessica?

Sara sa...

Ja, det är så himla fel. Ja läser alltid alla dikter och sånt i dödsannonser.. vet inte hur normalt det är att göra det för att sen sitta och grina, men jag gör det iaf. :)
Aja, alltid skönt att släppa ut känslorna så lär nog fortsätta med det.
Ha en bra dag.
Kram Sara