lördag 13 december 2008

Mumsigt julgodis

Nu har mitt syskonbarn Maja åkt hem. Vi har bakat julgodis med blandat resultat.

Mintkyssar var inte det lättaste ska jag säga. Enligt receptet skulle det bli 60 stycken. Vi fick ihop....24 stycken. Goda var dem i alla fall.



Vi bakade även chokladdoppad lakritskola med havssalt. Den blev supergod.

Det receptet rekommenderar jag verkligen!



Ingredienser
Ca 60 stycken

3 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl sirap

1 msk kakao

0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)

2 tsk smör

200 g mörk choklad

Gör så här
1. Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.


2. Krossa karamellerna i en mortel.


3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet, se sidan 54. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.


4. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.


5. Smält under tiden chokladen i vattenbad, se sidan 25, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!


6. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.


7. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

Inga kommentarer: